Technische bedrijfskunde deeltijd

Deeltijd iets voor mij?

Werk je al enige jaren op mbo+-niveau in een technische omgeving? En wil je doorgroeien naar hbo-niveau? Heb je organisatorische en leidinggevende kwaliteiten en ben je toe aan een volgende stap in je loopbaan? Ambieer je een baan als projectleider, bedrijfskundig adviseur of manager? Of overweeg je de stap naar een eigen onderneming? In al deze gevallen, waarbij je meer bagage of diploma’s nodig hebt dan waar je nu over beschikt, is de deeltijdopleiding Technische Bedrijfskunde precies wat jij zoekt.

 

Wat houdt deze studie in?

Bij de opleiding Technische Bedrijfskunde (TBK) staat het ontwerpen en verbeteren van bedrijfsprocessen centraal. Deze processen helpen om een bedrijf efficiënt en effectief te laten draaien. Alle onderdelen van een organisatie komen aan bod: de productie-afdelingen, verkoop en marketing, distributie, maar ook financiën en personeelszaken. Je wordt opgeleid tot manager, adviseur of ondernemer in een industriële bedrijfsomgeving. Je moet daarom interesse hebben in mensen, organisaties, technologie, economie en marketing.

 

Studieduur en -belasting

De deeltijdopleiding TBK duurt vier jaar. Afhankelijk van je vooropleiding en werkervaring kun je in aanmerking komen voor maximaal een jaar vrijstelling van stages. Veel studenten kunnen daardoor de opleiding in drie jaar afronden. In de deeltijdopleiding heb je één dag per week college in Alkmaar. Het onderwijs wordt aangeboden in de vorm van colleges, trainingen, projecten, groepsopdrachten en zelfstudie.

De gemiddelde studiebelasting per week ligt tussen twintig en dertig uur. Buiten de colleges om gebruik je e-mail en de digitale leeromgeving om het contact met docenten en medestudenten te onderhouden.

 

Programma

In het eerste jaar wordt de basis gelegd. Je krijgt les in bedrijfskundige vakken, zoals organisatiekunde, logistiek, marketing en economie en je werkt daarnaast in groepjes aan projecten. Je voert deze projecten bij één van de bedrijven van de leden van je eigen projectgroep uit. Tijdens deze projecten onderzoek je verschillende processen in een bedrijf, ontwerp je en maak je een nieuw product (inclusief kostprijsberekening), voer je een adviesopdracht uit op het gebied van ergonomie & arbo, en maak je een omgevingsanalyse voor een bedrijf.

In het tweede en derde studiejaar wordt dieper ingegaan op bedrijfskundige thema’s. Tegelijkertijd werk je aan projecten waarin het accent ligt op de optimalisatie van de interne organisatie van een bedrijf en waarin je de geleerde vaardigheden toepast. In deze periode vinden eventueel ook je praktijkstages plaats. Voor deeltijdstudenten die in aanmerking komen voor vrijstelling van de praktijkstages, wordt het onderwijs van het 2e en 3e studiejaar in één jaar gecombineerd. Hun totale studiejaar wordt daarmee drie jaar.

De colleges en het project in de eerste helft van het vierde jaar (eventueel derde jaar) staan in het teken van ‘Jong ondernemen’. In het kader van het project stel je een ondernemingsplan op en start je vervolgens met je projectgroep een eigen bedrijf. Je rondt je studie in de tweede helft van het vierde jaar af met een afstudeeropdracht. Met de afstudeeropdracht kun je jezelf binnen het brede vakgebied van technische bedrijfskunde specialiseren en profileren.

Voor meer informatie over de deeltijdopleiding vind je op de website van Inholland.