Studentprofiel

Is Technische Bedrijfskunde iets voor mij?

Vind jij het een uitdaging om problemen op te lossen? Zou je het leuk vinden om bij bedrijven aan allerlei processen te sleutelen waardoor de winstgevendheid van die bedrijven wordt verbeterd? En zou je het spannend vinden om voor een bedrijf op zoek te gaan naar nieuwe producten en markten? Zo ja, dan is de opleiding Technische Bedrijfskunde (TBK) echt iets voor jou!

 

Deeltijd of voltijd?

De opleiding Technische Bedrijfskunde aan hogeschool InHolland te Alkmaar is zowel in deeltijd als voltijd te volgen. Informatie over de voltijd opleiding is hieronder te volgen. Wil je meer informatie over de deeltijdopleiding, klik dan hier.

 

Wat houdt deze studie in?

Bij de bacheloropleiding technische bedrijfskunde aan hogeschool InHolland Alkmaar staat het ontwerpen en verbeteren van bedrijfsprocessen centraal. Deze processen helpen om een bedrijf efficiënt en effectief te laten draaien. Alle onderdelen van een organisatie komen daarbij aan bod: de productieafdelingen, verkoop en marketing, distributie, maar ook financiën en personeelszaken. Je wordt opgeleid tot manager, adviseur of ondernemer in een industriële bedrijfsomgeving. Je moet daarom interesse hebben in mensen, organisaties, technologie, economie en marketing.

 

Structuur en programma

In het eerste jaar van de opleiding technische bedrijfskunde wordt de basis gelegd. Je krijgt les in bedrijfskundige onderwerpen zoals organisatiekunde, logistiek, marketing, bedrijfseconomie en productieprocessen. Daarnaast werk je in groepjes aan projecten. Deze projecten zijn je eerste bedrijfskundige opdrachten. Al vanaf september voer je ze uit voor echte bedrijven! In de eerste helft van het tweede jaar ga je op stage en breng je je kennis van het eerste jaar in de praktijk. In de tweede helft van het tweede jaar wordt dieper ingegaan op de bedrijfskundige vakken. Tegelijkertijd werk je aan het project ‘Onderzoek en advies’ waarin je de geleerde vaardigheden toepast. In de eerste helft van het derde jaar op InHolland volg je colleges en voer je een project uit. Het accent ligt daarbij op de optimalisatie van de interne organisatie van een bedrijf. De tweede helft van het derde jaar loop je weer een praktijkstage.

De colleges en het project in de eerste helft van het vierde jaar staan in het teken van ‘Jong ondernemen’. In het kader van het project stel je een ondernemingsplan op en start je vervolgens met je projectgroep een eigen bedrijf. Je rondt je studie in de tweede helft van het vierde jaar af met een afstudeeropdracht. Met de afstudeeropdracht kun je jezelf binnen het brede vakgebied van technische bedrijfskunde specialiseren en profileren.

 

Wat kun je er mee worden?

Als technisch bedrijfskundige kun je bij heel veel verschillende bedrijven en organisaties terecht. In de industrie houd je je bijvoorbeeld bezig met het optimaliseren van het productieproces. Je zorgt ervoor dat het bedrijf zo efficiënt mogelijk zijn producten kan produceren. Daarbij houd je rekening met de mensen die er werken en de machines die nodig zijn, maar ook met de prijs en de kwaliteit van de producten. Maar je kunt je ook juist bezighouden met het verbeteren van de verkoop en marketing van de producten. Technisch bedrijfskundigen kunnen behalve in de industrie ook in de dienstverlenende sector terechtkomen. Denk bijvoorbeeld aan financiële instellingen of zorginstellingen. Je bedenkt daar hoe je de werkzaamheden van medewerkers efficiënter kunt organiseren. Dat kan betekenen dat je een goede werkverdeling en planning maakt, maar ook dat je zorgt dat iedereen op tijd over de juiste informatie beschikt of dat je bedenkt hoe je automatisering optimaal kunt inzetten. Omdat je breed inzetbaar bent heb je veel keus op de arbeidsmarkt!

Studievereniging Technische Bedrijfskunde werkt nauw samen met hogeschool InHolland Alkmaar. Samen zijn zij een sponsorschap aangegaan, meer hierover is te vinden op deze pagina. Inschrijvingen, verplichtingen en aanvullende informatie over de opleiding Technische Bedrijfskunde is te vinden op de website van InHolland Alkmaar.